27.06.2019
Westcoast Kids hymyilevät taas
Kuinka TSS tukee tehokkaasti Etelä-Afrikan hammaslääkäri-projektia
Noin 160 kilometriä Kapstadtista pohjoiseen – Etelä-Afrikan länsirannikolla- sijaitsee pieni kylä nimeltään Paternoster. Monet perheet elävät täällä toimeentulon alarajoissa. Ja lapsille se tarkoittaa myös:
Lääkinnällinen huolto ei ole riittävä. Myös hammashoito. Ainoan koulun 300 lapsesta 95 prosenttia tarvitsee välitöntä hammashoitoa. Niinpä avustusprojekti „Westcoast Kids“ on todellinen siunaus
Siihen kuuluu ennen kaikkea suuren berliiniläisen hammaslääkärinvastaanoton KU64 osallistuminen. Jo kymmenen vuoden ajan tammi- tai helmikuussa vastaanoton erikoislääkärit matkustavat vähintään yhdeksi viikoksi Paternosteriin. Tavoite: Hoitaa ja neuvoa lapsia pitämään hampaat kunnossa. Opastaa oppilaita oikeaan suuhygieniaan, jotta vahinko ei pahene enempää, eli: Ennaltaehkäisy.
Miten matkailu voi auttaa
Projektiin osallistuminen on täysin vapaaehtoistyötä ja projektia rahoitetaan lahjoituksilla. Suuren osan lahjoittaa RSD-matkat, mihin ryhmään myös TSS kuuluu,komeat kymmenvuotisjuhlien puitteissa: 10.000 euroa. Sen lisäksi esimerkiksi kuulakärkikyniä ja avaimenperiä pieninä lahjoina nuorille potilaille. Tämä hammaslääkäri-projekti on sydämen asia Saksan RSD-toimitusjohtajalle Horst Zsifkovitsille: „Matkailu on erinomainen esimerkki siitä, miten se voi olla avustavana tekijänä maailman köyhimmillä seuduilla ja tuoda ihmiset lähelle toisiaan.“ Tukeeko RSD „Westcoast Kids“-projektia tulevinakin vuosina? Horst Zsifkovits: „Voin kuvitella asian olevan niin!“
„Kunnon hymy voi muuttaa maailmaa. Haluamme antaa Paternosterin lapsille heidän hymynsä takaisin“, sanoo hammaslääkäri tri Stephan Ziegler. Hammasläärinvastaanoton KU64 johtaja oli jokin aika sitten taas paikan päällä. Erityisesti hän haluaa kiittää RSD osallistumista projektiin: „Lahjoitus oli meille äärettömän suuri tuki, joka tuli meille hyvään käyttöön!“ Sillä, näin hammas-spesialisti, siten pystyimme aloittamaan tiettyjä hankkeita, mitkä vaikuttavat pysyvästi ja joihin voimme panostaa tulevina vuosina“. Tapahtumaa on seurannut myös televisiotiimi. Katselijat pystyivät seuraamaan vaikuttavasti, miltä hammaskeijun työ paikalla näyttää. Miten koululaiset tervehtivät yhteisellä tanssillaan Berliinin neljää hammaslääkäriä ja heidän kuutta mukanaan olevaa hammashoitajaa. Miten Stephan Ziegler tiiminsä kanssa varustaa provisorisen hammaslääkärinvastaanoton – kirkon seurakuntasaliin. Ja miten paljon heidän pitää improvisoida pystyäkseen työskentelemään näissä vaikeissa olosuhteissa.
Näyttää, miten hampaat putsataan
Nuoret eteläafrikkalaiset tulevat pienissä ryhmissä hoitokeskukseen. Uteliana, ujoina, muutamat hieman peloissaan. Eikä ihme. „Rikki, rikki, rikki!“, näin usein tehty diagnoosi, kun tri Frank Schreiber tarkastaa pienten potilaiden hampaita. „Se koskee minuun todella. Niin pieni lapsi. Surullista”, toteaa KU64 ammattiosaaja. Hänen ja kollegojen on paikattava jokaiselle potilaalle keskimäärin 2,5 reikää. Ja pelastaa siten hampaat, mitkä Etelä-Afrikassa tavallisesti vedettäisiin pois. Sen vuoksi useimmat kolmivuotiaat lapset ovat menettäneet kaikki maitohampaansa.
Koska suurin ongelma on karies, käyttävät Berliinin hammasspesialistit paljon aikaa teemaan “Oikea hammashygienia”. Moni lapsi ei omista edes hammasharjaa. Ja jos kuitenkin, ei kukaan tiedä, miten sitä käytetään. Silloin hammasplakki värjätään, jotta lapset näkevät, missä ongelma piilee. Sitten: yhteinen hampaiden puhdistus – huolellisesti, mutta myös leikiten.
KU64-tiimi tekee Paternosterissa myös kotikäyntejä. Esimerkiksi paikalliseen päiväkotiin. Tärkeää on lisäksi: Yhteistyö stuttgartilaisen säätiön ” Tue lapsia – lahjoita tulevaisuutta” kanssa. Säätiö on täällä henkilöstöllään aktiivinen koko vuoden ajan. Ja he huolehtivat myös siitä, että pienokaiset eivät putsaa hampaitaan ainoastaan Berliinin hammaslääkärien valvonnassa. Vaan päivittäin myös silloin, kun saksalaiset hammas-ystävät ovat taas lähteneet. Ja tänä jäähyväispäivänä kiitolliset hammas-potilaat tanssivat heille taas kerran.
Lisää projektin vaikutelmia: